Hänt i bygden

Härunder kommer det att läggas ut text och bild från evenemang och aktiviteter som sockenföreningen och sockenbor anordnat.
Filmkväll
 
Vad gör man en mörk novemberkväll? Går till bygdegården, äter soppa och ser på film förstås! 
Vi träffades och åt en smarrig potatis och purjolökssoppa med färskt bröd och såg på ”Gårdarna vid havet”. Reportern Bernt Bison Nilsson presenterade filmen för oss.
 
 
Väderkvarnarna
 
Den 8 november blev äntligen kvarnen klar! Renoveringen har pågått i ett år och nu är huven, bjälklag, krans, axel och vingarna på plats. Hembygdsförbundet äger kvarnarna och renoveringen har skett med hjälp av rådgivning av antikvarie från Gotlands museum. Arbetslaget har bestått av Stig Stickan Sjöberg, Wesley Koyvumäki, Torbjörn Björkegren och Anders Vestberg.
 
 
 
Skifteslag 1 och 2
 
Flera markägare och övriga intresserade i skifteslag 1 och 2 i Vamlingbo träffades i Bygdegården den 5 november 2024 för att aktivera skifteslaget. Under kvällen tittade man på stora skifteskartan från 1885 och alla gamla handlingar som hör till. En styrelse skapades och mötet blev mycket konstruktivt. Som ordförande valdes Terje Larsson och frågor om skifteslaget hänvisas till honom.
 
 
Loppis
 
Här var det loppis! Sockenföreningen hade ett bord bland många andra och tjänade ihop pengar till socknen. 3 juli.
 
 
 
Skolänget får inte plöjas upp
 
I våras blev styrelsen för Vamlingbo sockenförening varse att det fanns en ansökan till Länsstyrelsen från den nye markägaren om att plöja upp Skolänget. Sockenföreningen bestämde sig för att agera och skickade en skrivelse där budskapet var att vi hoppades att änget skulle få fortleva som hittills. Vi framhöll att det är ett fantastiskt stycke fin natur, med en stark förankring i vår socken, både bland fastboende och besökare. Vi framhöll artrikedomen och att tidigare skolan och på senare tid naturum ofta arrangerat orkidévandringar på änget. Sedan skrev Gotlands botaniska förening och utvecklade argumenteringen kring naturvärdena, varpå även Hoburgs hembygdsförening vände sig till Länsstyrelsen med liknande invändningar som våra.
 
Vår skrivelse avslutades:
 
”Vi tycker det vore fint om någon form av uppgörelse kunde göras med markägaren så att änget bevaras och att de botaniska exkursionerna/guidningarna (som alltid gjorts med stor varsamhet längs en fastställd slinga) kunde få fortsätta. Många skulle bli mycket ledsna om Skolänget plöjdes bort.”
 
Saken kom också att uppmärksammas i radio P4 Gotland och Gotlands Allehanda.
 
I slutet av juni fattade Länsstyrelsen beslut. Myndigheten förbjöd då upplöjning, både av Skolänget och av Hallvards hemänge (som ingick i samma fastighetsköp).
 
Länsstyrelsen redogör i beslutet för invändningarna, för markägarens ståndpunkt (att marken behövs för foder till gårdens djur), aktuell lagstiftning och tidigare domar. Sammanfattningsvis skriver man:
 
 ”Länsstyrelsen bedömer att ängarnas naturvärden kommer att skadas av en uppodling. Detta gäller även om endast en mindre del av ängarna odlas upp. Länsstyrelsen bedömer därför att det inte, genom föreläggande om försiktighetsåtgärder, går att förhindra eller begränsa skadan på naturmiljön i tillräcklig utsträckning. Länsstyrelsen bedömer vidare att det inte finns särskilda skäl att medge undantag till förbudet att odla upp betesmark. Länsstyrelsen beslutar därför att åtgärden ska förbjudas.”
 
Den som vill läsa alla handlingar i ärendet kan vända sig till länsstyrelsen. Diarienumret är 1635-2024. I handlingarna återfinns också resultatet av en inventering som gjordes sommaren 2024, kartmaterial och beskrivning av området från Ängskommittén (Gotlands Hembygdsförbund).  
 
Blommande nattvioler på Skolänget i Vamlingbo. 
Susanne Rehnström intervjuas i Skolänget av P4 Gotland.
 

Grumpe rustas upp

Grillplatsen har fått nya bänkar och nytt grillgaller!

Orkidévandring

Nu blommar flera orkidéer på Skolänget! Lasse Linusson guidade oss runt den 2 juni och berättade om de olika växterna. 

Lasse visar ett blommande flugblomster.

Kulturvägsvandring

Lördagen 27 april möttes vi upp vid Klackullbacke och vandrade söderut till Tore kvarn. Under vandringen berättade Birgitta Lundberg, med en del tillägg av Torbjörn Björkegren, om platserna vi passerade. Många blåsippor och någon enstaka våradonis. En riktigt fin vårdag!

   

Renovering

De tre kvarnarna på Hundlausar är under renovering. Just nu tillverkas det nya delar vid Gervalds som Stickan visar.

Skyltar på plats

Stickan, Lasse, Susanne och Petra körde ut och satte upp skyltarna i bygden igen.

Årsmöte

Årsmötet gick av stapeln 10 mars i bygdegården med 13 personer närvarande. Eva Hållsten berättade om sin cykling i höstas när hon cyklade från Paris till Spanien via Portugal. Hon visade bilder och vi fick följa flera afghanska flyktingars historier som hon hälsade på.

Välbesökt pop-kväll

Närmare 70 personer slöt upp när Vamlingbo-Sundre Bygdegårdsförening bjöd in till ”Vamlingbo vinterpop” lördagen den 2 december.
 
Tre band stod på scenen den här snöiga kvällen, där bygdegårdens matgrupp tinade upp gästerna med kaffe och varma toasts. Rune Fröling hade för stunden återupplivat bandet ”Eyedolls” där han spelar tillsammans med sina bröder Jens och Torgny, samt Göran Westerlind på trummor. De inledde med ett knippe Dag Vag och Police-låtar.
 
På det följde ”Nobody´s Perfect”, niomannabandet som dock denna gång var åtta på scenen. Henrik Wilson, sång och gitarr, påannonserade med löfte om sommar-drömmar och bandet sjöng och spelade inledningsvis en cover på Mamas & Papas California Dreamin`. Det följde låtar från Beatles, Eurythmics, Shirelles, Fleetwood Mac med mera. Vid sångmikarna: Ann Gisslevik, Irma Hämäläinen, Sofie Regnander, Henrik Wilson och Göran Westerlind, som satt kvar vid sina trummor från det första setet med ”Eyedolls”. På bas Tomas Helleberg, på gitarr Henrik Nolmark och vid piano/synt Lasse Linusson.
 
Göran blev vid sina trummor också när kvällens tredje band, ”Johns”, drog i gång. Och nu stannade även Henrik Nolmark, denna gång på bas.  
 
Gitarristen i Johns, Sten Widén, var den som tillsammans med Irene Qvarnberg hade tagit initiativ till pop-evenemanget. Sångare i gänget, ävenledes trakterande gitarr, är Stig Sjöberg som förutom att han gav sig i kast med låtar från Animals, Rolling Stones och andra popband underhöll publiken med sina mellansnack. ”Johns”, kan tilläggas, har spelat popmusik i över femtio år.
 

Välbesökt på Vamlingbo vinterpop.



Tre band uppträdde på vinterpopen.

Granresning

Äntligen står adventsgranen utanför Linds gamla affär igen! Tack Lasse och Sofie för det goda granresningsfikat!

Rundtur på Sibbjäns

Söndagen 19 november 2023

David Brandberg guidade runt 45 nyfikna personer och visade dammar, bevattningssystem och framtida planer för odling och djurhållning på Sibbjäns gård.

   

Tanken med gården är att ha en god infrastruktur där de använder de resurser som finns på gården och därmed får ett kretslopp av material och näring. De har byggt en bevattningsdamm som fylls på från taken och som ska kunna lagra ordentligt med vatten till odlingarna. Därmed minskar de mängden vatten som behöver tas från grundvattnet. Dessutom har de anlagt en damm som enbart fungerar som en våtmark och buffert för grundvattnet, vilket ger en kontinuerlig infiltration till grundvattnet. 

David, som är kock i grunden, fick förfrågan om att jobba på gården och har varit här sedan i somras. Innan dess arbetade han på en vingård med hotell i Georgien, där han kom i kontakt med FN:s jordbruksstöd. Detta avbröts dock när Ukraina invaderades. Så nu bor han här på Gotland med sin sambo istället.

Gården har i dagsläget en besättning på ett 20-tal gutefårstackor och håller på att bygga upp en flock med gotlandshöns, vilket ger ägg och kött och gödsel till odlingarna. Dessutom har de börjat blanda släke från Västlands tillsammans med hasselflis som en extra näringsresurs. Planen är att även försöka få ner biokol i marken som kan binda och lagra näring och vatten för att få en jämnare tillgång till ämnena under säsongen. 

Mellan odlingarna har de täckt gångarna med flis från sina egna hasslar, vilket blir en bra grogrund för olika svampar som de sedan kan använda i restaurangen. Dessutom ska de försöka odla svamp i stockar inne under träden. 

En annan tanke är att täcka dammen med flytande solceller. Det skulle minska avdunstningen rejält och därtill öka solcellernas kapacitet eftersom de arbetar bättre om de inte blir för varma. Vattnet skulle hjälpa till med avkylningen underifrån. Dessutom krävs det inget byggnadstillstånd.

Tanken med odlingarna är att testa och se vad som fungerar, utveckla nya tekniker och få en gård och restaurang som ska kunna bära sig själv med så lite tillförda produkter som möjligt. Allt kanske inte funkar men det kan man ju inte veta innan man har testat…

För tillfället är gården en stor arbetsplats, med runt 15 anställda som bygger och renoverar på olika projekt. Restaurangen och hotellet, med nio rum i gamla bostadshuset, kommer att öppna så småningom, men i sommar kommer restaurangen testöppna vid några tillfällen för gårdens vänner och bekanta. 

Höstfix i Grumpe

Under tisdagen 10 oktober samlades styrelsen i Grumpe för höstfix inför vintern. Badstegarna togs upp, båtar flyttades, trampolinens fäste lagades, möblerna räddades från högvatten och grillarna gräves ur. 

TACK till alla som har lämnat ett bidrag till badplatsen i sommar!

Cykeltipspromenad

Lördagen den 13 maj bjöd på en härlig cykeltur med tipsfrågor om socknen, för både stora och små. Turen började vid kyrkan, gick förbi Gervalds och avslutades vid Grumpe, där det grillades korv. 

Samling framför kyrkan 

Tillbakablick

  Monica, Anita och Petra rättar

Anita läser upp de rätta svaren

SOCKENSKYLTARNA PÅ PLATS

Ett säkert vårtecken – nu är skyltarna som sockenföreningen ansvarar för på plats igen med information till alla som vill ta del av vår bygds historia. Skyltarna i de snygga järnsmidda ställen står framme under den ljusa årstiden.

STRÄNDERNA STÄDADES

Lördagen den 1 april städades det stränder på Storsudret.

18 vuxna och 6 barn hörsammade sockenföreningens inbjudan om att hjälpa till med att får bort skräp från våra stränder.

16 säckar skräp kördes till återvinningen den här gången. I Grumpe samlades deltagarna till grillning och kaffe efter utfört arbete. Och barnen roade sig vid en fiskdamm (med fler napp än sportfiskarna ute i viken).

En rysk skyddshjälm, en lysboj och en rejäl lekboll för hundar blev dagens roligaste fynd, mitt bland alla trista plastförpackningar och trasiga glasflaskor.

Kommentarer under aktionen: bra insats för miljön, också viktigt med tillfällen att träffas och umgås.

Innan strandskräpet kördes till återvinningen skulle det sorteras.

 

Strandfynd som tävlade om priset ”Roligaste strandsopan”.

SOCKENFEST

Lördagen den 18 mars hölls den traditionsenliga sockenfesten i Vamlingbo bygdegård. Det bjöds på välkomstdrink, tvårätters middag, tårtbuffé och dricke.

Man gick Calle Ahlströms tipspromenad och Torbjörn Björkegren berättade om såjdet. Dan Svensson stod för musiken.

 Festkommittén

 Torbjörn Björkegren

Dan Svensson

KVARNARNA I HUNDLAUSAR STÄDADES

På initiativ av Vamlingbo sockenförening och Hoburgs hembygdsförening ser det nu ut som att de tre kvarnarna vid Hundlausar, som Gotlands hembygdsförbund äger, kommer att renoveras. Som ett första steg arrangerades en städdag i mitten av mars där gamla kajbon revs ut och håligheter täcktes med nät så att inga nya objudna gäster ska kunna ta sig in.

Ett 15-tal personer kom för att hjälpa till med att städa kvarnarna.

Stora, dammiga kajbon rensades ut.

Kajbo-skräpet lastades i traktorskopor och kördes bort för att eldas upp.

Anita Sjöberg, ordförande i Vamlingbo sockenförening och ledamot i hembygdsföreningens styrelse, här tillsammans med Torbjörn Björkegren, också ledamot i den lokala hembygdsföreningens styrelse.

Vackert gammalt ”klotter” i en av kvarnarna.

Kajbona brann snabbt upp.

Både tak, kvarnaxlar och vingar kommer att behöva bytas ut.

Årsmöte

Årsmötet hölls den 5 mars kl 14:00 i Vamlingbo bygdegård. Calle Ahlström pratade och visade bilder både från socknen och från andra sidan jorden. Alla fick också avnjuta Anitas goda tårta.

Anita Sjöberg tackar Calle Ahlström för bildvisningen.

HLR-kurs

Lördagen den 18 februari hölls en hjärt- och lungräddningskurs i Vamlingbo bygdegård, som Röda Korset stod för. 10 deltagare tränade i tre timmar på att rädda varandra och en docka under ledning av Therese Livemo. 

NU LYSER GRANEN 2022

Lördagen före första advent kom utegranen vid f d Linds affär upp. 30 personer kom till evenemanget och hjälptes åt med att resa granen och förse den med belysning. Sockenföreningen bjöd som tack för hjälpen på glögg och säsongens första skinksmörgås.

Stig Sjöberg med sin traktor kör granen till Vamlingbo.

Det var så trevligt att vi glömde ta bilder när granen restes. Men här varännu några kvar på plats.

VANDRING I SUNDRE 2022

Den 23 oktober arrangerade sockenföreningen en vandring i grannsocknen Sundre. Vi startade vid Hoburg där vi fick information om de nya informationsskyltarna i området som invigdes i somras. Därefter berättade Arendt Engström om Burghamn som var en viktig hamn för utskeppning av sandsten en gång i tiden. Från Burghamn gick vandringen vidare mot Kettelvik och räddningsbåtsmuseet som invigdes för några år sedan. Om detta och mycket mer berättade Henrik Wilson.

Räddningsbåten Elisabeth Vachtmeister är i mycket gott skick.

 

Henrik Wilson berättade om räddningsbåtens betydelse i området. Inte minst 1935 då fartyget Mila gick på grund.

 

Arendt Engström inledde vandringen genom att berätta om Burghamn.

 

Perfekt väder för vandring i natursköna Sundre.

CYKELDAG VID VALAR 2022

I mitten av juni trampade 17 cyklister runt Valar och fick ta del av Janne Larssons information om det spännande vattenprojektet Testbädd Storsudret och tankarna om Mjölhatte träsk. Anders Mårtensson och Tommy Gisslevik m.fl. bidrog också med berättelser om gårdar, människor och ag-vätar längs cykelturen. 

SÅIDE (SOJDE) 2022

För andra året tändes det nyanlagda såidet vid Nystuas i Vamlingbo. Två arbetslag har under vintern smaitat faitviden till såidet. Detta år fanns även forskare från Göteborgs universitet på plats för att kontrollera förbränningstemperaturen. 

Det var folkfest när stubbdagiset tände såidet.

Flera tunnor tjära utvanns.

VALBORG 2022

Äntligen kunde sockenborna träffas runt valborgsbrasan igen efter pandemin! Sockenföreningens ordförande Anita Sjöberg höll ett vårtal och spontan sång uppstod. Vamlingbo Sundre bygdegårdsförening arrangerade.

STRANDSTÄDNING 2022

Den 2 april skingrades sockenborna och städade stränderna på både öst- och västkusten. Därefter samlades alla vid Grumpe för korvgrillning och prisutdelning av det mest intressanta strandfyndet.

Samling vid gamla affären.

Det mest intressanta strandfyndet var en madrass, upplockat av Anne-Maj och Erland Löfstedt!

MUSIKAFTON 2021

Den 4 december uppträdde Anna Döbling och Wesley Koivumäki på Vamlingbo Sundre bygdegård med visor ur sin omfattande låtskatt. Arrangemanget genomfördes med så kallat återstartsstöd från Kulturrådet.

Anna Döbling och Wesley Koivumäki.

GRANRESNINGEN 2021

På grund av pandemin serverades det sedvanliga fikat med glögg, pepparkakor och skinkmacka utomhus i år. Cirka 20 personer kom för att hjälpa till med att resa Vamlingbogranen som nu lyser upp de mörka decemberkvällarna.

Vamlingbogranen reses alltid för hand. Alla som hjälper till belönas med glögg, pepparkakor, skinkmacka och skumtomtar.

MYS-RYS PÅ VAMLINGBO BYGDEGÅRD

Den 30 oktober bjöd Sockenföreningen på en rys-mysig kväll i bygdegården i Vamlingbo. Ett 40-tal kom för att förtära pumpa- och grönsakssoppa, kaffe och kaka samt lyssna till lokala berättelser. Roland Olsson drog en ryslig historia från förr och berättade om sin kommande bok. Lisbeth Haglund berättade om Suderprofilen Kalle Nilsson och läste ett avsnitt ur sin ungdomsdeckare ”Vad händer på Heligholmen”. Spontant drog även Göthe Carlsson ett par historier från trakten.

Pumpasoppa under tillverkning.

Lisbeth Haglund presenteras av Lasse Linusson.

Roland Olsson, berättar en ryslig historia från förr.

CYKELTIPSRUNDA

Båda stor och små deltog i sockenföreningens cykeltipsrunda som anordnades den 16 oktober. Trots ganska starka vindar dök ett 30-tal deltagare upp vid bygdegården som var start och mål för rundan. Deltagarna fick svara på kluriga frågor som rörde socknen och försöka få golfbollar att fastna i ett cykelhjul. När korven sedan serverades vågade till och med solen titta fram. En riktigt trevlig förmiddag och tack till alla som dök upp för att delta.

LOPPIS TILL FÖRMÅN FÖR HJÄRTSTARTAREN

Sommarens loppis som anordnades vid Vamlingbo Simunde gav sammanlagt 13 303 kronor till hjärtstartaren. Sedan flera år tillbaka sköter och underhåller sockenföreningen den hjärtstartare som är placerad i Vamlingbo kyrka. Batterier och dioder måste bytas ut med jämna mellanrum och därför pågår ständigt en insamling. Trots underhåll har alla hjärtstartare en begränsad livslängd och inom en snar framtid kommer Vamlingbos hjärtstartare att behöva bytas ut. Det blir en ganska kostsam affär då tekniken måste klara det lite tuffare klimatet i kyrkan. Glädjande nog finns det nu pengar på hjärtstartar-kontot för ett nyinköp. Men insamlingen avslutas inte för detta. Även den nya maskinen kommer att behöva underhållas. Sockenföreningen riktar ett stort tack till Jan Larsson och Monika Fröding som skänkte alla saker som såldes vid loppisen och upplät sin tomt för arrangemanget och tack till alla som kom och bidrog till insamlingen.

VALBORGSBRASA 

På kvällen den 24 april var vädret så stabilt att representanter från både bygdegårdsföreningen och sockenföreningen (sammanlagt sex personer) kunde sätta eld på valborgsbrasan. Föreningarna hade även fått godkänt från Räddningstjänsten. Detta tidiga eldande genomfördes då valborgsfirandet ställts in även 2021 pågrund av pandemin.

Högen tog sig snabbt. Släckvatten fanns till hands. Kvällen var kav lugn. Foto: Lasse Linusson

BYGDEGÅRDSSTÄDNING 2021

Den 24 april städades utomhusmiljön vid Vamlingbo bygdegård. Åtta personer deltog i arbetet med att kratta kottar och grenar. Samtidigt städades även tillhörande utbod och det blev ett helt lass med gammalt skräp till återvinningen. Kottar och grenar kördes till valborgsbrasan. Tyvärr är firandet av valborg inställt även detta år på grund av pandemin.

Så här kul kan man ha det en lördag i april! Foto: Lasse Linusson

Det blev många lass med kottar och grenar till brasan. Göthe körde i skytteltrafik. Foto: Lasse Linusson

Ett stort lass till återvinningen med gammalt skräp från bygdegårdens bod. Foto: Lasse Linusson

STRANDSTÄDNING 2021

På ett coronasäker vis lyckades vi genomföra årets strandstädning den 17 april. Efter en kort samling, då skräppåsar delades ut till alla frivilliga, delade strandstädarna upp sig i lagom stora grupper för att ta hand om olika strandavsnitt. I år städades det både på öst och västsidan. På vissa avsnitt som inte blivit städade på länge blev det fler säckar. På andra sträckor lite mindre. Sammanlagt samlades 32 säckar skräp och tre stora trossar in. Mycket plast, glas och en del metall. På grund av pandemin uteblev tyvärr den gemensamma fikastunden efter dagens arbete.

Anita och Stig Sjöberg med ett lass sopor insamlade i Kettelvik.

SOCKENFESTEN INSTÄLLD

Det blir tyvärr ingen sockenfest i år 2021. Detta på grund av den pågående pandemin. Vi håller tummarna och hoppas att vi alla kan ses, äta och dansa tillsammans 2022 istället.

RESNING AV JULGRANEN

På grund av den pågående pandemin så kommer vi inte att bjuda in till allmän granresning med glögg och pepparkakor i Vamlingbo i år. Tråkigt tycker vi i sockenföreningen! Men Vamlingbo blir inte utan gran för det. En gran kommer att placeras utanför gamla Ica-affären och lysa upp en smula i vintermörkret. Sen håller vi tummarna för att vi kan samlas nästa år 2021 i stället.

NYTT BATTERI I HJÄRTSTARTAREN

Tack vare inkomster från lotterier och de gåvor som vi får till socknens hjärtstartare har vi nu i april 2020 köpt ett nytt batteri och nya dioder till hjärtstartaren som är placerad i Vamlingbo kyrka. Det är kostsamt att uppdatera hjärtstartaren med jämna mellanrum (nytt batteri och dioder drygt 5 300 kronor). Själva hjärtstartaren kommer så småningom också att behöva bytas ut. Hjälp oss gärna genom att sätta in en slant på vårt hjärtstartarkonto: Swedbank, clearingnr 8480-6, kontonr 693 986 021-6. Tack för ditt stöd!

Nu är hjärtstartaren tillbaka i kyrkan i Vamlingbo med nytt ett batteri. Stort Tack till alla som är med och bidrar genom gåvor och köp av lotter.

TIDIGARE VALBORGSBRASA

På grund av coronapandemin ställde Vamlinbo Sundre bygdegårdsförening in valborgsmässofirandet den 30 april 2020. Beslut fattades att högen med kvistar och grenar ändå skulle eldas upp vid första bästa tillfälle. Efter att ha rådgjort med räddningstjänsten kunde högen eldas upp 23 april. En vindstilla kväll.

Valborgsbrasan brann en vecka tidigare. Foto: Åsa Cedervall.

MÅNGA DELTOG I STRANDSTÄDNING

Den 18 april 2020 anordnade sockenföreningen den årliga strandstädningen. Detta var det många som ville vara med på så deltagarna delades upp i tre grupper för skräpplockning på stränder i Kettelvik, Grumpe och Västland. Resultatet blev drygt 40 säckar brännbara sopor, fyra bildäck och en säck glas. Deltagarna återsamlades i Grumpe där sockenföreningen bjöd på kokt och grillad korv. Skräpet kördes därefter till återvinningen för vidare sortering.

När släpkärran var full fick några säckar tryckas in i bilbagaget.

Ett strandfynd. En flaskpost som skickades för cirka 30 år hittades under strandstädningen!

LYCKAD SOCKENFEST

På skottdagen 2020 anordnades den årliga sockenfesten. Det bjöds på sedvanlig tipspromenad, smarrig förrätt, en ljuvlig fiskgryta, tårtbuffé, allsång, dans och ett fint kåseri signerat Roland Olsson. Det blev även lite extra godis till efterrätt då sockenföreningen firar 25 år i år. Stort tack till den storslagna festen skickar vi till årets festkommitté.

Sockenföreningen fyller 25 år i år. Detta hade noterats av årets sockenfestkommitté. Ordförande Anita Sjöberg fick en vacker vårbukett.

NU ÄR GRANEN REST

Ett trettio-tal vamlingar och andra tillresta samlades den 30 november för att traditionsenligt resa granen utanför gamla Linds. Efteråt blev det spontandans runt julträdet och glögg, skinkmacka och julgodis i affärslokalen.

FREDSCENTRUM OCH VÄLKOMNANDE

Annika och Benjamin Ulbricht med två barn har flyttat in i Vamlingbo Kyrker. Grannlaget uppvaktade med flyttgröt och hälsade familjen, som för all del varit vamlingar en lång tid fast på andra ställen,  välkomna en lördag i mitten av november. Prästen Benjamin Ulbricht arbetar med långt gångna planer på ett Fredscentrum. I Vamlingbo!

Familjen Ulbricht välkomnades med flyttgröt till grannlaget i Vamlingbo.

LOKAL UTVECKLINGSPLAN

Flera möten har redan hållts i syfte att skapa en lokal utvecklingsplan, LUP, för Storsudret. Malena Bendelin, landsbygdsutvecklare på Region Gotland, har hållt i trådarna. Men poängen är att alla invånare och sammanslutningar på Storsudret ska kunna vara med och utforma en handlingsplan i samarbete med regionen. Det gjordes en LUP 2018 och mycket i den är på väg att realiseras, men den tog mycket sikte på Burgsvik och hamnfrågorna där. Nu vidgas arbetet till hela Storsudret. Olika personer från Vamlingbo Sockenförenings styrelse har deltagit i de två möten som hittills ordnats i Strandkyrkan, Burgsvik. Den 21 januari är det dags för nästa träff i samma lokal. På mötena diskuteras allt från parkeringsfrågor till vägar, kollektivtrafik, befolkningsstruktur, samhällsservice och bostadsfrågor till mer visionära och högtflygande planer. Styrelsen har mer information för den som är intresserad.

SOCKENFÖRENINGEN ENGAGERAD I ENSKILDA VÄGARS FRAMTID

Hela Sverige ska leva, Gotlandsavdelningen, har arrangerat ett möte om enskilda vägar som har statsbidrag. Mötet, som hölls på Grönt centrum, Lövsta, var mycket välbesökt. Vamlingbo Sockenförening deltog med fyra personer från styrelsen. Organisationen Hela Sverige ska leva kommer att arbeta med vägfrågorna framöver och det råkade sammanfalla med att sockenföreningen också börjat diskutera vilken beredskap vi kan behöva ha. På Gotland sköter regionen underhållet på de enskilda vägarna med statsbidrag, en ordning som gällt sedan kommunsammanläggningen på 70-talet. Regionen, tidigare kommunen, tar därför också hand om statsbidragen. För landet är det en ovanlig situation, till och med mycket ovanlig. Problemet nu är att regionen, på grund av att statsbidragen täcker en allt lägre andel av kostnaderna, utreder besparingar och att det från myndigheterna finns en inriktning mot att ansvaret ska tas över av föreningar och samfälligheter. På Gotland har vägsamfälligheterna mer eller mindre dött ut. Nya förrättningar kostar stora pengar och Lantmäteriet har inte resurser att klara en stor anstormning av ärenden. På mötet diskuterades bland annat att kräva återställda, eller åtminstone bättre, statsbidrag. Gotlands båda riksdagsledamöter Hanna Westerén (S) och Lars Thomsson (C) deltog på mötet och lyssnar gärna på förslag och idéer. 

BÄTTRE RESERVKRAFT
Post och telestyrelsen, PTS, har beslutat att finansiera en kraftig utbyggnad av reservkraften för mobil telefoni på Gotland. Bakgrunden är de många strömavbrotten som också drabbat möjligheten att kunna telefonera eller använda bredband. Satsningen på totalförsvaret på Gotland är ett skäl till att staten nu ska förse ön med bättre reservkraft än vad som vanligen krävs av mobiloperörerna, vilket är en timmes driftstid vid strömavrbott i tätort och fyra timmar på landsbygden. Det är också skälet till att PTS står för finansieringen, man har inte ansett det rimligt att kräva att telefonbolagen betalar. På Gotland har Telia, 3, samt Telenor faciliteter ( och Tele2 använder sig av Telenors utrustning ). Vamlingbo sockenförening är en av de instanser som drivit på för att säkerheten kring telefonin ska bli bättre. Utbyggnaden är påbörjad och ska pågå fram till 2021.
 
VASTEN I HUNDLAUSAR LÄGGS OM
I oktober påbörjades arbetet med att restaurera den gamla stenvasten vid lambgiften i Hundlausar. Erik ”Domerarve” Larsson, Öja, som lade sin första vast på egen hand 1960, håller i arbetet. Cirka 500 meter vast ska rustas upp tack vare bidrag från Länsstyrelsen.

Erik Larsson tror att vasten efter restaureringen kommer att stå i minst 200 år.


Den nuvarande vasten har rasat på många ställen och måste läggas om.

FÖRE, foto från april 2019

EFTER, oktober 2019

SOCKENVANDRING
 
Lördagen den 1 juni 2019 samlades 16 personer för att vandra i historiska spår mellan två stora medeltida gårdar i Vamlingbo. Det blev en sockenvandring från Fridarve, ”slottet på Hulehällar” till Kastle vid Bilds.
Starten började vid ruinenerna vid Fridarve.  Anita Sjöberg berättade om vad man funnit från utgrävningar och inventeringar på 1930- och 1980-talet samt i början av 2000-talet.
Vid Fridarve finns ännu flera spår kvar av medeltida stenhus med en husgrund av stengrundstyp och vallar, så kallade kämpgravar med flera kulturlager. Bland annat har man daterat eldhärdar under golvnivå till senare del av romersk järnålder/folkvandringstid. Byggningen har varit fyra våningar hög. Där finns även en vackert stenlagd brunn, samt fossil åkermark och en tydligt formad fornåker ligger alldeles framför ruinen. Nära vägen ligger ett gravfält med runda stensättningar om fem meter i diameter. Roland Olsson stod för en uppskattad och spännande anekdot om modern skattletning i området och praktiserade geocaching med utbyte av skatter. Vandringen fortsatte genom hagar och skogar till Kastle vid Bilds. Även där förtäljdes historia, anekdoter och berättelser från deltagarna inne i Kastle ruin. 
 
 

STRANDSTÄDNING IGEN

Tio tappra vamlingar städade stränderna norr och söder om Norebod den 4 maj. Åtta fyllda säckar med brännbart och sex kassar med glas, metall, sprayburkar och glödlampor blev dagens skörd. Strandstädningen var ett ett samarbete mellan Sockenföreningen, Studieförbundet Vuxenskolan, Naturum och Håll Sverige Rent.

Anita Sjöberg och Birgitta Sandström Lagercrantz städar.

Strandsoporna kördes efter sortering till återvinningsstationen.

ÅRSMÖTE MED CYKLING

Ett tiotal vamlingar kom till sockenföreningens årsmöte.  Anita Sjöberg omvaldes som föreningens orförande.  Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Ur verksamhetsberättelsen för 2018 märks bygdevandringar, strandstädning, sockenfest, kontakter med Post-och telestyrelsen för bättre trygghet med bredband och telefoni, insamling till hjärtstartaren, HLR-kurs, insatser för allas trevnad vid badet i Grumpe, arbete med sockenskyltarna, bakluckeloppis, granresning med öppet hus och deltagande i arrangemang från ”Hela Sverige ska leva”. På årsmötet berättade Hanna Mi Jakobson om sitt (hittills?!) längsta cykeläventyr, när hon tog sig längs med hela den amerikanska kontinenten; nord-, central- och syd-Amerika. Ett uppskattat inslag tyckte deltagarna ( och minstingen Ingemar i Hanna Mi:s famn klagade inte heller ).

Hanna Mi Jakobson berättade om sitt stora cykeläventyr

SOCKENFEST

2019 års sockenfest i Vamlingbo Sundre bygdegård blev (som alltid) en väldigt trevlig tillställning med god mat och sånginsatser från festkommittén, som ska ha stort tack för sitt arbete. Johns svarade för live-musik, kvällen till ära försedda med ny ljus-show. Calle Ahlström bjöd på en tipsrunda där det gällde att känna igen Vamlingbo-motiv från bilder tagna på natten.  Roland Olsson kåserade och konstaterade att det nu blivit tradition – eftersom det var andra gången. Anita Sjöberg från sockenföreningen berättade om en hel massa som uträttats i Vamlingbo det senaste året; både av enskilda, företag, andra föreningar – och sockenföreningen själv. 

Dukat till fest

Festkommittén sjöng

Medlemmar i festkommittén

Johns spelar

STRANDSTÄDNING 2019

30 säckar, två TV-apparater, mängder av glas, lysrör, glödlampor, bildäck, fisklådor och en flaskpost blev resultatet av årets första strandstädning som Vamlingbo sockenförening ordnade i samarbete med Håll Sverige rent och Studieförbundet Vuxenskolan, lördagen den 23 mars. Ett 20 tal eldsjälar var med och städade stränderna med utgångspunkt Grumpe på Storsudrets västsida. Soporna sorterades och kördes till återvinningsstationen i Burgsvik. Den 4:e maj genomförs en andra städinsats. Då är det samling vid gamla affären i Vamlingbo. Planen är då att städa stränder på den östra sidan.

Åke Greiff hittade en massa lysrör på stränderna. Agne Widén på återvinningsstationen hjälper till.

Ett släp kommer lastat med… strandsopor.

Nisse Almqvist med ett spännande flaskpost-brev.

Patrik Almqvist återvinner en TV-apparat.

Åsa Cederwall, kassör i sockenföreningen sorterar strandsopor på återvinningen i Burgsvik.

Ett 20-tal vamlingar slöt upp för att städa stränder i blåst och dimma.

SPÄNNANDE DERBY

Den 2 december spelades ett derby mellan Burgsvik Alva SK och Visby Schackklubb i den gamla affären i Vamlingbo. Det var tredje ronden i allsvenskans div 2 (BASK har även ett lag i superettan.) Den spännande matchen slutade 4-4.

Rafflande match i gamla affären.

GRANEN ÄR REST

Den 1 december samlades ett 30-tal vamlingar för att resa granen vid gamla Linds affär. Efter en lyckad resning blev det dans runt granen och därefter bjöds alla som deltagit på glögg, pepparkakor och skinkmacka.

ljusslinga ringlas finurligt runt granen.

Granen måste säkras innan ljusslingan kommer på plats.

Lotta Lagercrantz med en ljusslinga.

Lite värmande glögg och skinkmacka i gamla affären.

KRISKURS MED LOTTAKÅREN

Lördagen den 15 september samlades 24 deltagare för att lära sig mer om hur samhället kan
 
stödja oss vid en oförutsedd händelse och om vad vi själva kan göra för att vara förberedda.
 
Det blev en dag med många diskussioner. Och dessutom ett överraskande strömavbrott!
 
Kursdagen anordnades av Svenska Lottakåren.
 

FLYTTBLOCKSSAFARI

Lördagen den 13 oktober bjöd sockenföreningen in till en vandring för att titta på spännande flyttblock i socknen. Ett 20-tal nyfikna besökare anslöt. Under ledning av Anders Westberg och Lars-Erik Karlsson gick vandringen till det enorma blocket i Äpplundar , cirka 16 meter i omkrets. Här berättade Anders Westberg att han funnit både kanelbullar och lussebullar placerade på toppen. Någon (ingen vet vem) ser också till att det finns en stege på platsen. Därefter gick färden vidare till Brödstainen vid Bjerges. Enligt en sägen ska stenen vända sig ett varv när det doftar bullar från Bjerges. En lyckad vandring som avslutades med kaffi vid havet i strålande solsken.

Anders Mårtensson njuter av utsikten i Äpplundar. Det fanns inga bullar på toppen just den här dagen.

Sockenföreningens Anita Sjöberg och Åsa Cederwall har klättrat upp på flyttblocket i Äpplundar.

Anders Westberg och Lars-Erik Karlsson var dagens guider.

LYCKAD NATURVANDRING

Stellan Hedgren ledde en grupp vandrare runt Muskmyr den 2 juni. Vi såg en fjällvråk och så blev det en hel del botanik; flugblomster, gotlandssolvända och annat rart. Hela 35 personer deltog i det soliga vädret. Det var mycket torrt i backen.

VANDRING

STRÄNDERNA STÄDADE

Strandstädningen 2018 gjordes den 5 maj med ett dussin deltagande vamlingar. Vi städade på östra sidan, bland annat vid Kettelvik och Västland. Vi drog ihop ett 30-tal säckar, glaskross och några nödraketer som fraktades till återvinningscentralen.

STRANDSTÄDNING

VÄLBESÖKT BAKLUCKELOPPIS PÅ ANNANDAGEN

Efter en snöig inledning på annandag påsk visade sig solen till sist. Utanför den gamla affären i Vamlingbo trängdes både baklucke-försäljare och besökare som gjorde ett och annat fynd.

20180402_125132

SPORTIG SOCKENFEST MED MÅNGA DELTAGARE!

2018 års sockenfest i Vamlingbo bygdegård i sockenföreningens regi blev en lyckad tillställning. Festen gick i idrottens tecken med blåbärssoppa som fördrink och festkommittén/personalen draperad i Hoburg IFs blåvita ishockeymundering från 50-talet. Tröjorna, med sponsormärken från Hanséns och Esso letades fram i Öja skolas källare. Det bjöds på gratäng och kallskuret från Martina Jakobssons kök och Janne Tumen bryggde drickan. Anita Sjöberg, sockenföreningens ordförande, hälsade nytillkomna sockenbor välkomna. Sist, men inte minst spelade Johns, popbandet som hållt i gång under 50 års tid.Anita talar Deltagare sockenfesten Erik och Petra Festkommittén Hoburgs IF

BOKA IN 24 FEBRUARI 2018 FÖR SOCKENFESTEN!

Program, aktiviteter med mera meddelas senare. MEN – boka redan nu in 2018 års sockenfest i kalendern. Lördag 24 februari 2018!

SUCCÉ FÖR VISPUB MED ÖPPEN SCEN

20171124_223012

Succé. På annat sätt kan inte Storsudrets Visfolks arrangemang i Vamlingbo bygdegård 24 november 2017 beskrivas. Fullt med folk som lyssnade– och inte minst fullt med folk som uppträdde!

Föreningen Storsudrets Visfolk har haft några tillfällen med öppen scen; enkla arrangemang med musik, gemenskap, ett glas öl eller vin. Nu verkar formen ha satt sig och publiken hittat fram!

Till kvällen i Vamlingbo kom uppskattningsvis ett 60-tal personer. Och fler än ett dussin, i olika konstellationer, äntrade scenen där Göran Ekstrand skötte ljus och ljud.

Anna Döbling var konferencier, Wesley Koivumäki på gitarr kompade ”nästan allt”, liksom Ove Svensson på kontrabas. Vi fick höra Stig Sjöberg och Sten Widén göra flera Cornelis-låtar, ovan nämnde Göran Ekstrand med egna översättningar och Rune Fröling tolkade ”Smile” och annat från den amerikanska sångskatten. Benjamin Ulbricht kom med helt nyskrivna saker och kompade sig själv på klaviatur. Berit Svensson ledde allsång och de som hängde med i svängarna sjöng ”Regniga natt” och andra gamla örhängen. Göran Wiklund hade dammat av visor av Ruben Nilsson och Allan Edwall. Ann Gisslevik gjorde, efter vad som sägs, debut på scenen med Stefan Demerts ”Emancipationsvisa” (Emma Karolina Magdalena Makadam) som rev ner skratt och Mikael Wiehes ”Sång till modet” som stämde till eftertanke.

Maria Wahlberg sålde slut på ölen och lika bra gick goda fjällmackor och varmkorv som Tore Sunning och Irene Kvarnberg serverade.

Kvällen avslutades i högt tempo; ”I saw here standing there” med Stickan på sång, Ove på bas, Sten och Wesley på gitarrer och Rune bakom trummorna.

En hellyckad kväll. Tack till alla.

ÖPPET ARKIV I VAMLINGBO 2017-11-13

36 personer kom till bygdegården för att titta på gamla handlingar och foton som finns bevarade i arkivet i bygdegården. Störst intresse rönte den gamla skifteskartan från 1867-1872 och några avdikningskartor. Kartorna är fint handgjorda med en kartritares yrkesskicklighet. En av besökarna berättade mycket intressant om hur man kunde gått tillväga.

Det finns ett stort material med räkenskapsböcker och en del foton bevarade. Det gick också att få lyssna på inspelade intervjuer av nu bortgångna Vamlingar, en skatt att lyssna på.

Det blev ett kulturmöte med många historier, anekdoter och frågor som gav nya frågor. Frågan om hur arkivet ska bevaras för eftervärlden har varit upprinnelsen till denna visning. Arkivet har legat i en fuktig källare. För att dokumenten inte ska förstöras har nu bygdegårdsföreningen fattat beslut om att installera ett element och en luftavfuktare och därmed kan arkivet få vara kvar. En annan fråga som togs upp var vem som vill vara ansvarig om någon vill dit och titta, eller kanske lämna in handlingar som förvarats hemma? Den är fortfarande aktuell att lösas. Samma gäller hur vi kan få hjälp att katalogisera och digitalisera materialet så det blir sökbart och därmed till glädje för fler som vill forska eller vara få svar på en fråga. Kanske dags att starta en hembygdscirkel?

arkiv

IDROTTSHISTORISK VANDRING

I regnskurar och häftig vind samlades 19 personer till en idrottshistorisk vandring i Vamlingbo söndagen 8 oktober. Idrottsutövare från socknens storhetstid inom både fotboll, ishockey och bandy dök upp och berättade målande om hur idrotten då för tiden kunde samla en hel bygd. Många hade hörsammat uppmaningen att ta med sig fotografier och tidningsklipp från förr. Folke Widén lotsade gruppen från platsen där hockeyplanen låg. Planen anlades 1953 och kunde byggas tack vare en stor portion ideellt arbete och att både träd och uppsågning av dessa efterskänktes. Första matchen spelades 1954. Vamlingbos bastu fungerade då som omklädningsrum för bortalaget. Hemmalaget bytte om i mejeriet. Vandringen fortsatte sedan över Andreas Jakobssons och Simundes marker till den gamla fotbollsplanen. I det dåvarande omklädningsrummet (i dag tillbyggt) bor Sigrid Norberg och Sture Arrhed, vilka bjöd in till scones, gofika och kaffe. För de som önskade fanns också fotbollskorv. Här berättades historier om fotbollsplanen som stod klar 1949. Första matchen mot Havdhem förlorades med siffrorna    1-14. Ett par år senare kom framgångarna. Vamlingarnas styrka var bland annat snabbheten. Tekniken var något som kom med erfarenheten och åren. I stort sett samma namn dök upp både i hockeyrinken och på fotbollsplan. ”Man bytte bara skor” som någon uttryckte det.

Ingrid Hamrell Mårtensson visar upp ett tidningsklipp med texter om vamlingarnas framgångar.

Ingrid Hamrell Mårtensson visar upp ett tidningsklipp med texter om vamlingarnas framgångar.

Folke Widén visar var den gamla hockeyrinken låg.

Folke Widén visar var den gamla hockeyrinken låg.

BRYGGAN VID GRUMPEBADET RENOVERAD

Stig Sjöberg var noga med detaljerna.

Stig Sjöberg var noga med detaljerna.

Lasse Linusson, nöjd bryggrenoverare

Lasse Linusson, nöjd bryggrenoverare

Nu är också bryggan vid Vamlingbos populära badplats Grumpe renoverad. De gamla bjälkarna var murkna, men nu har Stig Sjöberg och Lasse Linusson snickrat ihop ett nytt hammarband med prima virke från Anders Vestberg, Hägvier. Sparrarna hålls på plats med gängstänger och muttrar (sponsrade av Norrbys järnhandel i Burgsvik). Och för den som undrar; jodå, trampolin-plankan sitter där den ska.

UPPSKATTAD HISTORISK VANDRING

Vamlingbo sockenförening arrangerade ännu en uppskattad bygdevandring söndagen den 4 juni. Den här gången var det Calle Ahlström, smed i Norrbyn, som berättade under rubriken ”Stenhuggare och Vikingar”. Vandringen började vid Bottarvegården och gick sedan västerut genom ängs och skogsmarker till Snäckhuset i Västland. Calle berättade om vikingarnas båtar och visade bilder på flytetyg som han själv varit med och rott.  Under vandringen blev det uppehåll vid spännande historiska lämningar, som till exempel ett bronsåldersrös. Runorna på en av grindstolparna på den minimala fastigheten i Norrbyn ( Gotlands minst ) uttyddes med hjälp av släpljus från ficklampa. Och nere vid havet berättade Calle historien om grodan i sandstensblocket som fascinerat både 1700-talets människor och dagens vandrare. Snäckhuset, menade Calle, får man tänka sig som något i stil med Lojsta-huset. Han pekade ut platsen i marken ( grunden är inte synlig ) där det en gång stått. En vindlande vandring i vikingar och trälars spår.

Calle Ahlström berättade om vikingar och deras båtar.

Calle Ahlström berättade om vikingar och deras båtar.

Olafr Sudr gjorde oss står det på grindstolparna vid Gotlands minsta fastighet i Norrbyn, Vamlingbo.

Olafr Sudr gjorde oss står det på grindstolparna vid Gotlands minsta fastighet i Norrbyn, Vamlingbo.

30 personer deltog i vandringen.

30 personer deltog i vandringen.

Johannesnycklar vid Västland.

Johannesnycklar vid Västland.

Kvarnhjul vid den dolda kvarnen, Västland.

Kvarnhjul vid den dolda kvarnen, Västland.

En kvarn dom är dold i buskagen nere vid havet.

En kvarn dom är dold i buskagen nere vid havet.

VÄSTKUSTKÖR PÅ BESÖK

Ing-Marie Tellström berättar om Bottarvegården för nyfikna Kosterbor.

Ing-Marie Tellström berättar om Bottarvegården för nyfikna Kosterbor.

Under Kristi Himmelsfärdshelgen besökte Kosterkören, en amatörkör från just Kosteröarna i Norra Bohuslän, Gotland. Efter diverse utflykter, bland annat på Sudret, samlades Kosterkören och Hoburgs pastoratskör till en gemensam konsert i Vamlingbo kyrka. Det blev fullsatt och många uppskattande ord om konserten. Kosterkören kom i sällskap med anhöriga och vänner, så det var sammanlagt en buss med 50 personer som gjorde besöket.

HAMBURGARE, SÅNG OCH VÅRTAL PÅ VALBORG

Matserveringen i Bygdegården blev mycket uppskattad.

Matserveringen i Bygdegården blev mycket uppskattad.

Göte Karlsson höll ett vårtal om förväntningar och solidaritet.

Göte Karlsson höll ett vårtal om förväntningar och solidaritet.

Ett hundratal vamlingar och tillresta lyssnade på vårtal och sång.

Ett hundratal vamlingar och tillresta lyssnade på vårtal och sång.

Elden värmde skönt.

Elden värmde skönt.

Förberedelser inför hamburgerbaren. Aktiva i bygdegårdsföreningen lagar mat.

Förberedelser inför hamburgerbaren. Aktiva i bygdegårdsföreningen lagar mat.

Hamburgerbar och glassbar på bygdegården, vårtal och sång vid den stora kasen som vamlingar släpat ris till. Så gick Valborgsfirandet i Vamlingbo till 2017 och det skedde i ett väder som inte kunde varit bättre. Maten, generöst tilltagna hemlagade hamburgare, fick mycket beröm. I glassbaren försvann bägarna med specialkomponerade glassar; ”Sköna maj”, ”Körkmackens special” och ”Sundre sundae” i rask fart.

En hastigt hoprafsad kör sjöng vårklassiker som ”Sköna maj” och gotländska ”Uti vår hage” och inte minst så höll Göte Karlsson ett tänkvärt vårtal.

Göte hade ”lånat” begreppet hänryckning från den kommande pingsten, för det tyckte han var det ord som bäst sammanfattade hans känslor inför våren. Han berättade om den glädje som bläckuns (tofsvipans) ankomst skänker, eller storspovens.  Efter en lyrisk (hänryckt!?) betraktelse om blomning, grönskande träd och bönders arbete i fälten påminde han om oron i världen med diktatorer som gör sig breda, Trump som bygger murar, IS som utför terrordåd.

Och så berättade han om sin stolthet när en av de asylsökande som tidigare bodde hos honom kom på återbesök med ett litet barn på armen, för att berätta om hur det ordnat sig för familjen med boende och arbete.

– Vi ska vara stolta och glada över att vi får leva och verka i denna bygd. Ett fyrfaldigt leve för våren! avslutade Göte.

Bygdegårdsföreningen stod för arrangemangen.

LYCKAD STRANDSTÄDNING 2017

20170422_100309 IMG_0682 IMG_0698

Sockenföreningens strandstädardag lördagen den 22 april blev mycket lyckad. Ett trettiotal personer kom till Norbodar för att städa stränderna. De betade av östsidan både söderut och norrut och drog ihop massor av plast, bildäck, lysrör, petflaskor och annat skräp. Mängden sopor motsvarade ungefär tre fulla släpvagnsflak. Efter städningen bjöd föreningen på grillad korv i vårsolen. Soporna kördes till återvinningscentralen. Vid Grumpe fixades samtidigt en ny grillplats, i form av en cementring med galler. Nu ska det förhoppningsvis bli slut på eldandet på den fina gamla kvarnstenen som fungerar som bord.

20170422_112416

SOCKENFÖRENINGENS SKYLTAR RENOVERADE

skylt bygdegården

De skyltar med information om bygden som sockenföreningen ansvarar för är nu framtagna för säsongen. Texterna har setts över och fräschats upp.

VÅRFINT VID BYGDEGÅRDEN

Det är nu krattat och fint kring bygdegården i Vamlingbo inför stundande Valborgsmässofirande.

städat bygdegården

NY BOK

Björner Torsson med den nya boken.

Björner Torsson med den nya boken.

20170330_151648_resized

På Vamlingbolaget finns nu en ny artbook i 50 numrerade exemplar, alla olika. Björner Torsson har skrivit om slumpen. Böckerna är handbundna på Fårö. Karolina Westenhoff står för omslag och illustrationer.

HELA SVERIGE SKA LEVA

20170403_185027

Stig Hansson från Öja och Vamlingbo sockenförenings ordförande Anita Sjöberg i Väte

Stig Hansson från Öja och Vamlingbo sockenförenings ordförande Anita Sjöberg i Väte

Måndagen 3 april åkte representanter för Vamlingbo sockenförening till årets socken – Väte, för att delta på Hela Sverige ska leva, Gotlands årsmöte. Det blev en trevlig tillställning som drog ett 30-tal mötesdeltagare. Kvällen inleddes med mat från bygden och hemmabakt fika. Därefter berättade ungdomar från Väte om sin hemmabygd. ” Det bor 367 invånare i Väte, 25 procent av dessa är mellan 0-20 år. Här finns ett 20-tal hyreslägenheter och sex mjölkproducenter”. Väldigt informativt och spännande att lyssna till.

En liten övning hanns också med före årsmötet. På lappar som delades ut skulle deltagarna skriva ned de tre viktigaste förutsättningarna för en livfull landsbygd. Många skrev ”Skola” på sina lappar. Men också bostäder, infrastruktur, levande kulturliv, modiga människor, helhetssyn – där servicen är lika bra i staden och på landet och digitalisering plitades ned på lapparna.

På årsmötet sades bland annat att det är viktigt att spinna vidare på det engagemang som visats ute i socknarna i samband med Region Gotlands landsbygdsturné i mars. Styrelsen fick också med sig att arbeta för att uppmuntra fler socknar att engagera sig i Hela Sverige ska leva. Styrelsen skulle också kunna vara en motor och hjälpa socknar att växla upp sitt arbete.

Mötet avslutades med att ”Årets eldsjäl” Allan Båtelsson från Hemse reflekterade över landsbygden och dess möjligheter i framtiden.

LÄS MER: Hela Sverige ska leva Gotland

RÖJNING RUNT MINNESSTEN

HÄR VAPENÖVADE HOBURGS KOMPANI 1811-1886

HÄR VAPENÖVADE HOBURGS KOMPANI 1811-1886

I mars påbörjades röjningar runt minnesstenen på den gamla exercisplatsen i Vamlingbo. Platsen var igenvuxen med enar och tallar. Nu är stenen synlig från vägen och det finns plats att stanna till med bilen eller cykeln. En ny informationsskylt ska också tas fram.

Kenneth Winarve och Stig Sjöberg har röjt fram minnesstenen.

Kenneth Winarve och Stig Sjöberg har röjt fram minnesstenen.

Mycket en har klippts och sågats bort. Perfekt att lägga på valborgsbrasan.

Mycket en har klippts och sågats bort. Perfekt att lägga på valborgsbrasan.

MÖTE MED REGIONEN I VAMLINGBO

Måndagen den 6 mars inledde Region Gotland sin turné i Vamlingbo bygdegård. Under mars kommer regionen att besöka flera platser på ön för att prata om framtidens serviceutbud. Uppskattningsvis kom 130 Storsuderbor för att diskutera och lyssna till politiker och tjänstemän. Inledningsvis summerade regionen den serviceutredning som tidigare lagts fram. Slutsats: den regionala servicen som skola, vård och omsorg kostar mer på ön än i landet i genomsnitt. Besparingar krävs, men också nya sätt att tänka. Efter genomdraget böjds alla på fika och publiken fick möjlighet att föra mindre runda-bords-samtal med ansvariga politiker och tjänstemän. Runt bordet som behandlade skolfrågor samlades många. Likaså runt regionråd Björn Janssons (S), ett bord som behandlade servicefrågor i stort. Stämningen var samlad, om än bygdens invånare och politikerna inte är helt eniga om landsbygdens utveckling. Önskemålet är att få behålla den service som ännu finns i Burgsvik: skola, räddningstjänst och bibliotek.

Fullsatt på Vamlingbo bygdegård.

Fullsatt på Vamlingbo bygdegård.

Många ville prata med regionråd Björn Jansson (S)

Många ville prata med regionråd Björn Jansson (S)

GLÖM INTE ATT ANMÄLA ER TILL SOCKENFESTEN 18 MARS 2017!

Se kalender för mer info!

Se kalender för mer info!

BOKBUSSEN STANNAR HÄR

Vamlingbo står i förbindelse med hela världen. Tack vare bokbussen, som har hållplats vid f d affären i Vamlingbo. En gång i månaden kommer bibliotekarierna med romaner, filmer, ljudböcker, faktaböcker, barnböcker – och annat man kan beställa. Senaste besöket var den 1 februari.

Bibliotekarierna Camilla Enblom och Catharina Brolin-Nilsson på bokbussen med glada låntagare vid hållplatsen i Vamlingbo.

Bibliotekarierna Camilla Enblom och Catharina Brolin-Nilsson på bokbussen med glada låntagare vid hållplatsen i Vamlingbo.

NY PLATS FÖR ANSLAGSTAVLAN

Nu har vi flyttat anslagstavlan vid Linds gamla affär i Vamlingbo. Anslagstavlan har renoverats och står nu vid affärens ”utfart”. Välkomna att fylla på med lappar, affischer, meddelanden.

20170131_141615

SUCCÉ FÖR MATTÄVLING

I slutet av januari anordnade Martina Jakobsson en välbesökt mattävling i Vamlingbo bygdegård. 15 bidrag tävlade om utmärkelsen ”Bästa köttfärssåsen”. De många matgästerna röstade fram Rune Frölings skapelse som den bästa.

20170129_134619 20170129_13500728/1 2017

NYA VAMLINGAR VÄLKOMNADES MED GRÖT

Torbjörn Södergren och Eva Olander hälsades välkomna 28 januari 2017 av grannarna.

Torbjörn Södergren och Eva Olander hälsades välkomna 28 januari 2017 av grannarna.

20170128_130403

När det kommer nyinflyttade till Vamlingbo bjuder traditionen att de hälsas välkomna av grannarna. Den här gången var det Torbjörn och Eva i Kyrker som bjöds på mat bestående av risgrynsgröt, goda mackor och semlor. Paret kommer närmast från Värmdö och har även tidigare varit bosatta utanför Bollnäs. Men nu är det Vamlingbo som gäller.                               27/1 2017

LIVBOJAR PÅ PLATS

Nya livbojar på plats. Simma lugnt!

Nya livbojar på plats. Simma lugnt!

Badplatserna har nu fått nya livbojar!

VAMLINGAR PÅ LANDSBYGDSDAG

92 möjligheter

Inspiration från lyckade exempel på lokala satsningar.

En hyllning av årets eldsjälar på landsbygden.

Problematisering av befolkningsmål som enda vision.

 

Det var något av behållningen från den idé och utvecklingsdag som arrangerades i Visby den 17 januari under rubriken ”92 möjligheter”.  Swedbank, Region Gotland, GEAB och Uppsala Universitet är initiativtagare och Tillväxt Gotland arrangerade tillställningen. Det var andra året och en liknande träff är redan inplanerad för 2018. Namnet kommer av Gotlands 92 socknar och på mötet i år deltog representanter från två tredjedelar av alla socknar.

Från Vamlingbo deltog Jan Larsson, Stig Sjöberg och Lasse Linusson och från Öja socken Per-Åke Ekelöf, alla med Heligholmen Utveckling AB på sina namnbrickor, fastän Stig och Lasse reste på mandat från sockenföreningen. Från Burgsvik fanns bland andra också Håkan Ahlsten, Burgsviken Utveckling AB,  på plats.

Både Jan Larsson och Håkan Ahlsten fick tillfälle att kort presentera pågående arbetet i respektive utvecklingsbolag från scenen, tillsammans med representanter för andra liknande lokala bolag.

NÖDKORT ÄR KLARA

Den 22 november 2015 kom räddningstjänsten, ambulans och sjöräddningen på besök. I Vamlingbo bygdegård informerade de om sina verksamheter och gav goda råd om olyckan skulle vara framme. Om du ringt 112 och helikoptern skickas ut kan du hjälpa dem att hitta hem till dig eller den nödställde. 1. På natten: starta bilen och sätt på blinkers och lyse. På dagen: gå ut och vifta med färgglada handdukar som syns från luften. 2. För att räddningspersonal enkelt ska kunna komma i kontakt med anhöriga om du råkat ut för en olycka. Lägg in ett ICE (in case of emergency)- nummer i din mobiltelefon. Skriv ICE + namn i kontakter i din mobiltelefon + telefonnummer. Då vet räddningspersonal vem de ska kontakta om olyckan är framme. Det informerades också om viktiga nummer vid en nödsituation. Önskemål fanns om att ett litet kort med viktiga nummer trycktes upp. Sockenföreningen har nu gjort det och dessa finns att få på biblioteket i Burgsvik.

Bra nummer att ha i plånboken eller vid telefonen.

Bra nummer att ha i plånboken eller vid telefonen.

På baksidan får du mer information om hur du ska agera i en nödsituation.

På baksidan får du mer information om hur du ska agera i en nödsituation.

Fint besök i Vamlingbo.

Fint besök i Vamlingbo.

Nyttig information och goda råd.

Nyttig information och goda råd.

VAMLINGBOGRANEN PÅ PLATS

dsc_0003

Lördagen före första advent hjälptes ett antal vamlingar åt med att resa granen vid före detta Linds affär. Granen reses numera med handkraft – så det krävs en kollektiv insats. Som tack för insatsen får alla granresare och ljusslingehållare glögg och pepparkakor. Eftersom det är andra året i rad som detta sker är det nu en fast etablerad (ny-gammal) tradition!

dsc_0007dsc_0013

KYRKSTIGSVANDRINGAR EN SUCCÉ!

kyrkstigar3

Kyrkstigsvandringarna som sockenföreningen arrangerade tidigare i år var mycket populära. Det kom mer än 20 vandrare, hundar och kor oräknade, både den 11 september och den 18 september. Vandringarna gav ett litet överskott till föreningen och styrelsen vill fortsätta traditionen med nya teman och utflyktsmål under 2017. Den 18 september avslutades säsongen med härliga silltårtor vid Vamlingbo kyrka. Samtidigt tackades Per-Erik, Kerstin och Lasse för fina guidningar.

kyrkstigar-1

NY FÖRENING HAR BILDATS I SOCKNEN!
13288228_1313164832046172_1505481923_o

Storsudrets VisFolk är föreningen för alla som gillar visor och folkmusik från alla världens hörn – att sjunga, spela eller lyssna.

Storsudrets VisFolk vill ha mer visor och folkmusik från hela världen, på Storsudret och på hela Gotland, och vill speciellt främja medlemmarnas möjligheter att skapa, utöva, framföra och ta del av denna musik. Vi anordnar sammankomster, aktiviteter, konserter, kurser och andra arrangemang.
Storsudrets VisFolk fömedlar också artister och musiker till olika evenemang.

Föreningen är ideell, politiskt och religiöst obunden och oberoende.

Styrelse 2016:
Wesley Koivumäki (ordförande), Laban Bergström, Tryggve Berling, Anna Döbling, Agneta Engström Svanborg, Stig Sjöberg och Irene Qvarnberg.

Vill du bli medlem? Välkommen – föreningen är öppen för alla!
Läs mer på föreningens hemsida Storsudrets Visfolk
Här är sommarens program på Bottarve
13313788_1313164965379492_203551761_o

 

UPPROP!!
Badflotten i Grumpe har slitit sig i de hårda vindarna.. om ni ser den någonstans så kontakta Vamlingbo Sockenförening! Ordförande Anita 070 7563146.

En vacker bok om Storsudret.
11212781_763579590426506_3070170173167481494_n
Ett solvarv på Storsudret
innehåller ett 30-tal artiklar och många mycket vackra bilder. En ypperlig presentbok som finns att köpa på biblioteket i Burgsvik, Bottarve , Norrbys, Körsbärsgården och Gimbri Design.
Eldsjälen bakom denna fina bok är Anita Widén, Vamlingbo.

Sockengränsvandringen den 14 maj 2015, berättat av Anita Sjöberg:
Det blev en fantastisk fin dag att vandra den första delsträckan runt Vamlingbo Sockengräns.
Vi blev 10 personer och med Per-Erik Ahlér, Lasse Karlsson och Torbjörn Björkegren fick vi
en detaljerad guidnig över markerna och många unika historier och beskrivningar oss till livs.
Bl a kom vi förbi en stor gråsten som låg kluven mitt i tu och det växte nu ett träd i den. det fanns en sägen
om att den skulle ha kastats mot Sundre kyrkklocka för att få den tyst. Vi kom förbi ödeställen där det ännu
fanns spår av att någon bott där. T ex fanns ett hål i en vast där man troligtvis lagt seldonen till hästen.
Vi gick över många typer av mark, genom vatten, kohagar och gjorde ett oväntat
besök hos Britta Holm.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samling vid Gervaldsvägen                                 Utsikt vid Vaktbackar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oväntat besök hos Britta                                     Kluven gråsten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kor som sällskap                                                  Hål i vasten till seldon